Aláíró, autentikációs és titkosító megoldások mobileszközökön

A Microsec zrt. újonnan bevezetett szolgáltatásával lehetőséget kíván adni leendő és meglévő ügyfeleinek, hogy az elektronikus aláírás, titkosítás és autentikációs műveleteket intelligens mobileszközeik (okostelefonok) segítségével is elvégezhessék. A megoldás, amennyiben nincsen szükség minősített elektronikus aláírásra (mely Magyarországon kizárólag BALE eszköz segítségével hozható létre), teljes mértékben kiválthatja a chipkártya illetve a kliens számítógépeken lévő aláírói, titkosító és autentikációs tanúsítványok használatát.

A Microsec megoldása garantálja, hogy a mobileszközökre telepített aláírói, titkosító, és autentikációs tanúsítványokhoz tartozó magánkulcsok minden esetben magán az okostelefon készüléken generálódnak, azokból másodpéldány nem létezik. Ettől kizárólag a titkosító kulcsok esetében lehet eltérni, ahol a titkosított dokumentumok visszafejtésére a mobileszköz elvesztése esetén is lehetőséget kell teremteni, azaz javasolt a titkosító kulcsok mentését elvégezni. Mobil megoldásunk kizárólag a titkosító kulcsok esetén teszi lehetővé a kulcsok exportálását illetve mentését.

Támogatott okostelefon platformok

Intelligens mobileszközökre történő tanúsítvány igénylés menete

  1. Töltse ki mobileszközökre vonatkozó tanúsítvány igénylő adatlapunkat.
  2. A mobileszközökre történő tanúsítvány(ok) kibocsátása minden esetben személyes regisztrációt követően történik.
  3. Igénylésének beérkezést követően e-mailben megkeressük Önt személyes regisztrációs időpont egyeztetése céljából.
  4. A személyes azonosítás személyi igazolvány, jogosítvány vagy útlevél ellenőrzésével történik.
  5. A személyes regisztrációra hozza magával azt az intelligens mobileszközét, mely megfelel a korábban felsorolt platform követelményeknek, és amire tanúsítványait kívánja telepíteni. Lehet több mobileszköz is. (A díjszabás tanúsítványoként történik.)
  6. A sikeres regisztrációt követően egyszer használatos, névre szóló, és tanúsítványonként egyedi jelszavak (SCEP jelszó) kerülnek Önnek átadásra kinyomtatott formában.
  7. A kulcsgenerálás minden esetben a regisztrációs munkatárs jelenlétében és segítségével történik.
  8. A kulcsgenerálás megkezdése előtt, amennyiben telefonja nem rendelkezik a tanúsítványok kezeléséhez szükséges alkalmazásokkal, megtörténik a szükséges programok telepítése. iOS típusú mobileszközök esetén rendelkeznie kell Apple Appstore felhasználónévvel és jelszóval.
  9. Az okostelefonokra telepíteni szükséges tanúsítványkezelő alkalmazásokat az e-Szignó Hitelesítés Szolgáltató biztosítja.

Jelen oldal betöltése QR-kódból QR-kód olvasó program segítségével intelligens mobileszközén

Az alábbi lépéseket mobileszközén kell elvégezni. A fenti QR-kód leolvasásával megnyithatja jelen oldalt mobileszközének böngészőjében.

Javasolt QR-kód olvasó programok:

Tanúsítványokhoz tartozó magánkulcsok generálása Apple iOS tipusú mobileszközökön

Töltse le, majd telepítse a megfelelő tanúsítvány generálási profilt iOS típusú mobileszközére, amikor a profiltelepítő kéri, adja meg a mobileszközt védő jelszót (amennyiben az korábban beállításra került), illetve az SCEP jelszó bekérő ablakban a regisztráció során kapott tanúsítványonként egyedi egyszer használatos jelszót. A megfelelő profilhoz a megfelelő jelszót adja meg. A jelszót QR-kód olvasó program segítségével beolvashatja a kinyomtatott jelszó adatlapról, majd vágólapról beillesztheti az SCEP jelszót bekérő mezőbe.

iOS típusú mobileszközökre ÉLES tanúsítvány generálási profilok telepítése

A linkekre kattintva iOS mobileszközének böngészőjében a profil telepítése automatikusan megkezdődik.

iOS típusú mobileszközökre TESZT tanúsítvány generálási profilok telepítése

A linkekre kattintva iOS mobileszközének böngészőjében a profil telepítése automatikusan megkezdődik.

Tanúsítványokhoz tartozó magánkulcsok generálása Android típusú mobileszközökön

A linkekre kattintva letöltheti Android típusú mobileszközére a MicroSEQR alkalmazást, mely beépített kulcsmenedzsment funkcióval rendelkezik. A telepítéskor engedélyeznie kell az ismeretlen forrásokból származó alkalmazások telepítését.

Felhívjuk figyelmét, hogy a MicroSEQR alkalmazás kizárólag a Microsec e-Szignó Hitelesítés Szolgáltató teszt illetve éles tanúsítványkiadóival működik együtt.

Felhasználási területek

Aláírás mobileszközzel webSzignó aláíró program segítségével

A web-Szignó az interneten elérhető aláíró-ellenőrző alkalmazás. Segítségével egy webes felületen lehet elektronikusan aláírt aktákat létrehozni, így az aláírónak nem szükséges külön programot telepítenie a gépére. Használatához a Microsec által kibocsátott aláíró tanúsítvány és időbélyeg szolgáltatás szükséges. Amennyiben intelligens mobileszközével kíván aláírni a "Beállítások" menüben pipálja be a "Mobil aláírás használata" lehetőséget.

iOS típusú eszközén a megjelenő legördülő menüben válassza az "e-Szignó kulcs szolgáltató" lehetőséget. Ehhez rendelkeznie kell iOS típusú mobileszközén autentikációs tanúsítvánnyal, valamint az "e-Szignó kulcs szolgáltató" (cégünk szolgáltatása) felügyelete alatt álló, HSM (Hardware Security Modul) eszközben őrzött aláírói magánkulcsra és a hozzá tartozó tanúsítványra. A HSM-ben őrzött kulcs használata csakis az iOS eszközén lévő autentikációs tanúsítvánnyal történő azonosítás után lehetséges Ez az ún. autentikációra visszavezetett tárolt kulcsos aláíró megoldás.

Android típusú mobileszközén a MicroSEQR alkalmazás segítségével mind az "e-Szignó kulcs szolgáltató", mind "a mobiltelefonra telepített" lehetőséget is választhatja, ennek feltétele, hogy rendelkezzen a megfelelő tanúsítványokkal.

A web-Szignó szoftver használata díjmentes, igénybevételéhez nem szükséges előzetes regisztráció. web-Szignó megnyitása

e-mail üzenetek aláírása és titkosítása

iOS 5.0 verziótól az iPhone, iPad mobileszközökön gyárilag rendelkezésre áll olyan levelező kliens, mellyel lehetősége van kimenő e-mail üzeneteit elektronikus aláírással ellátni és akár titkosítani is. Az e-mail üzenetek elektronikus aláírásához és titkosításához az iOS eszközére kibocsátott tanúsítványok egyaránt alkalmasak.

 

VPN kapcsolat létesítése

 

A mobileszközre telepített autentikációs tanúsítványok VPN csatlakozáshoz is alkalmasak a mobileszközre telepített VPN (CISCO, OpenVPN) alkalmazásokban történő beállítást követően. Ehhez rendelkeznie kell egy megfelelően beállított szerver oldali VPN (vállalati) végponttal. Ez utóbbi felállításában szakembereink szintén a segítségére lehetnek, keresse ügyfélszolgálatunkat.


Kérdés esetén kérjük, írjon a info@e-szigno.hu e-mail címre, vagy hívja a (+36 1) 505-4444 telefonszámot.