Hitelesítés szolgáltató

A hitelesítés szolgáltató olyan szervezet, amely tanúsítványokat bocsát ki személyek, számítógépek vagy szervezetek részére. A hitelesítés szolgáltató nyilvántartást vezet azon tanúsítványokról, amelyről tudja, hogy a hozzájuk tartozó magánkulcs illetéktelen kezekbe került, és e nyilvántartást szabványos módon közzéteszi. A tanúsítvány tartalmazza annak a nevét, akinek a számára a hitelesítés szolgáltató kibocsátotta, és tartalmazza az illető nyilvános kulcsát; emellett más információkat is tartalmazhat róla (pl. e-mail cím, beosztás stb).

  Kattintson ide, ha a tanúsítványokról szeretne olvasni
  Kattintson ide, ha a tanúsítványok ellenőrzéséről szeretne olvasni.

A hitelesítés szolgáltatónak biztosítania kell, hogy a tanúsítvány alanya, birtokosa valóban az a személy (tehát a tanúsítványhoz tartozó magánkulcsot az birtokolja), akinek a neve a tanúsítványban szerepel. Ezért a hitelesítés szolgáltató

 

Ha a hitelesítés szolgáltató hibát követ el (például nem a megfelelő személynek bocsát ki egy tanúsítványt, vagy nem dolgoz fel elég gyorsan egy visszavonási kérelmet), akkor az elektronikus aláírásról szóló törvény szerint meg kell térítenie az ebből eredő kárt. Ennek megfelelően a hitelesítés szolgáltatók felelősségbiztosítással szoktak rendelkezni, és a hatóságok rendszeresen felülvizsgálják a tevékenységüket.

  Kattintson ide, ha a visszavonási állapot közzétételére szolgáló CRL és az OCSP technológiák közötti különbségről szeretne olvasni, illetve arról, hogy mikor melyiket célszerű használni.

Nagyon gyakori, hogy a hitelesítés szolgáltatók egyúttal időbélyegzés szolgáltatók is, mert ügyfeleiknek a tanúsítványok mellett időbélyegekre is szüksége van ahhoz, hogy az elektronikus aláírások érvényessége hosszú távon is bizonyítható maradjon.

  Részletesebben szeretne olvasni a hitelesítés szolgáltatókról?
  Az időbélyegzésről szeretne olvasni?
  Az elektronikus aláírásról szóló törvényben definiált elektronikus aláírással kapcsolatos szolgáltatásokról szeretne többet megtudni?
  Az elektronikus aláírások ellenőrzéséről szeretne olvasni?