Home
Skip to main content eIDAS szerinti minősített bizalmi szolgáltató

Hitelesítés szolgáltató

A hitelesítés szolgáltató olyan szervezet, amely tanúsítványokat bocsát ki személyek, számítógépek vagy szervezetek részére. A hitelesítés szolgáltató nyilvántartást vezet azon tanúsítványokról, amelyről tudja, hogy a hozzájuk tartozó magánkulcs illetéktelen kezekbe került, és e nyilvántartást szabványos módon közzéteszi. A tanúsítvány tartalmazza annak a nevét, akinek a számára a hitelesítés szolgáltató kibocsátotta, és tartalmazza az illető nyilvános kulcsát; emellett más információkat is tartalmazhat róla (pl. e-mail cím, beosztás stb).

  A tanúsítványokról Kattintson ide, ha a tanúsítványokról szeretne olvasni
  A tanúsítványok ellenőrzéséről Kattintson ide, ha a tanúsítványok ellenőrzéséről szeretne olvasni.

A hitelesítés szolgáltatónak biztosítania kell, hogy a tanúsítvány alanya, birtokosa valóban az a személy (tehát a tanúsítványhoz tartozó magánkulcsot az birtokolja), akinek a neve a tanúsítványban szerepel. Ezért a hitelesítés szolgáltató

 

Ha a hitelesítés szolgáltató hibát követ el (például nem a megfelelő személynek bocsát ki egy tanúsítványt, vagy nem dolgoz fel elég gyorsan egy visszavonási kérelmet), akkor az elektronikus aláírásról szóló törvény szerint meg kell térítenie az ebből eredő kárt. Ennek megfelelően a hitelesítés szolgáltatók felelősségbiztosítással szoktak rendelkezni, és a hatóságok rendszeresen felülvizsgálják a tevékenységüket.

  CRL és OCSP összehasonlítása Kattintson ide, ha a visszavonási állapot közzétételére szolgáló CRL és az OCSP technológiák közötti különbségről szeretne olvasni, illetve arról, hogy mikor melyiket célszerű használni.

Nagyon gyakori, hogy a hitelesítés szolgáltatók egyúttal időbélyegzés szolgáltatók is, mert ügyfeleiknek a tanúsítványok mellett időbélyegekre is szüksége van ahhoz, hogy az elektronikus aláírások érvényessége hosszú távon is bizonyítható maradjon.

A bizalmi szolgáltatások igénybe vevői részére a Bizalmi Szolgáltató javasolja, hogy csak megfelelően biztonságos forrásból származó, a szállító vagy fejlesztő által támogatott operációs rendszereket és alkalmazásokat használjon és rendszeresen telepítse az elérhető biztonsági frissítéseket informatikai eszközein. A nem támogatott szoftverek ugyan egy ideig még működőképesek maradnak, de a frissítések hiányában a rendszer fokozatosan egyre védtelenebbé válik az új fejlesztésű kártékony vírusokkal, kémszoftverekkel és egyéb rosszindulató programokkal szemben. Az elavult operációs rendszerek illetve alkalmazások használatából fakadó hibákért, az ebből fakadó visszaélésekért a Bizalmi Szolgáltató nem vállal felelősséget!

  Mit kell tudni a hitelesítés szolgáltatókról? Részletesebben szeretne olvasni a hitelesítés szolgáltatókról?
  Mi az időbélyegzés? Az időbélyegzésről szeretne olvasni?
  Elektronikus aláírással kapcsolatos szolgáltatások Az elektronikus aláírásról szóló törvényben definiált elektronikus aláírással kapcsolatos szolgáltatásokról szeretne többet megtudni?
  Hogyan ellenőrizzük az elektronikus aláírást? Az elektronikus aláírások ellenőrzéséről szeretne olvasni?