Home
Skip to main content eIDAS szerinti minősített bizalmi szolgáltató

Tanúsítvány fajták

Minden tanúsítvány tartalmaz egy nyilvános kulcsot, a nyilvános kulcshoz tartozó magánkulcs birtokosának nevét, valamint a tanúsítványt kiállító bizalmi szolgáltató elektronikus aláírását. Egy tanúsítvány alapján megbizonyosodhatunk róla, hogy a benne lévő nyilvános kulcs valóban a tanúsítványban feltüntetett birtokoshoz, alanyhoz tartozik, így később a nyilvános kulcs segítségével megbízhatóan (például titkosan vagy hitelesen) kommunikálhatunk a másik féllel.

Egy tanúsítványt mindig adott felhasználási célra bocsátanak ki, melyet maga a tanúsítvány is tartalmaz. A következő felhasználási célú tanúsítványok léteznek:

A tanúsítványok a birtokosukra vonatkozó, bennük foglalt információ tartalma szerint is csoportosíthatóak. Szervezeti tanúsítványról beszélünk, ha a tanúsítványban feltüntetésre kerül egy szervezet neve, amelyhez a tanúsítvány birtokosa kapcsolódik (pl. az adott szervezet dolgozója). Az ilyen tanúsítványban gyakran megjelenik a tanúsítvány birtokosának a szervezeten belüli szerepe vagy beosztása is (pl. osztályvezető).

Személyes tanúsítványról beszélünk, ha a tanúsítvány birtokosa magánszemély és a fenti adatok egyike sem jelenik meg a tanúsítványban.

Tanúsítvány kibocsátható automatizmus (szerver, alkalmazás, rendszer) számára is, jellemzően egy szervezet nevében történő felhasználásra (pl. számlázás). Automata tanúsítvány esetén a cég nevén kívül az automatizmus neve is feltüntetésre kerül a tanúsítványban.