Gyakori kérdések és válaszok

 

Kérdések és válaszok az ügyvédi minősített aláírói csomagokról

 

Mi a különbség az ügyvédeknek kialakított minősített aláírói csomagok között?

Az ügyvédek számára kialakított (Bronz, Ezüst, Arany és Platina) minősített aláírói csomagok elsősorban a csomagban foglalt időbélyegek számában és a kártyaolvasó fajtájában különböznek egymástól. További különbség, hogy a Bronz csomag az e-Szignó reklámokat közvetítő, ingyenes változatával használható, míg a többi csomag esetén regsztrációt biztosítunk a programhoz.

A törvény által az ügyvédi elektronikus aláírással szemben támasztott követelményeknek megfelelő, minősített aláírói tanúsítványt mind a négy csomag tartalmazza. A minősített aláírói tanúsítványhoz tartozó ügyleti érték és a szolgáltatói felelősségvállalás mértéke különböző az egyes csomagokban. Az ügyleti érték és a szolgáltatói felelősség értelmezése.


Hogyan rendelhetem meg a minősített aláírói csomagot?

Az megrendeléshez töltse ki az elektronikus igénylőlapot.


A minősített aláírói csomag megrendelése esetén mennyi a folyamat átfutási ideje az igényléstől az átvételig?

Az átfutási idő körülbelül 2-3 hét. A pontos időtartam függ attól, hogy Ön milyen gyorsan küldi vissza az aláírt szerződéseket, továbbá az illetékes ügyvédi kamara mikor adja ki az Ön engedélyét. Az aláírt szerződések és a kamarai engedély visszaérkezését követően néhány nap alatt elkészítjük az Ön aláírói kártyáját, és értesítjük Önt az átvétel időpontjáról.


Hogyan értesítenek az eszközök átvételéről?

Amint elkészült az Ön aláírói kártyája, e-mailben értesítést küldünk Önnek az átvétel helyszínéről és lehetséges időpontjairól. A kiírt alkalmak közül Ön választhatja ki az Önnek megfelelőt. Az adott időpontra jelentkeznie kell.


Miért csak személyesen lehet átvenni az eszközöket?

A 3/2005. IHM rendelet szerint a minősített hitelesítés szolgáltató köteles személyes megjelenés során ellenőrizni az aláíró személyazonosságát, és a tanúsítványban feltüntetett adatok hitelességét. Cégünk az előírásoknak való megfelelés érdekében, kizárólag személyes regisztráció keretében adja át az aláírói tanúsítványt tartalmazó kártyát.


Mit kell magammal vinnem az átvételre?

A személyazonosság és a tanúsítványba kerülő adatok ellenőrzése miatt kérjük, hogy az átadásra hozza magával valamelyik személyazonosító okmányát (személyi igazolvány, jogosítvány vagy útlevél) és az ügyvédi igazolványát.


A szolgáltatás megrendelése esetén van belépési díj?

Jelenleg nincs. A minősített aláírói csomag díja tartalmazza valamennyi átadott eszköz és szolgáltatás díját.


A díjfizetés hogyan történik?

A csomag díját Ön fizetheti havi vagy éves számlázási periódussal. A számlát a választott számlázási módtól függően, havonta vagy évente postai úton juttatjuk el Önnek. A számlát banki átutalással kell kiegyenlíteni. A díjat mindkét esetben előre kell befizetni, a csomagban foglalt időbélyeg-mennyiségen felüli időbélyeg-fogyasztást utólag számlázzuk ki.


Fénykép is szerepeltethető a kártyán?

Igen, Arany és Platina csomag esetén feltüntetjük a tanúsítvány tulajdonosának a fényképét a kártyán. Bronz és Ezüst csomag esetén a fénykép feltüntetésének díja 2000 Ft + ÁFA.


Az elektronikus aláírás használatához szükséges eszközök üzembehelyezése hogyan történik?

A használathoz szükséges programok a Letöltések menüpont alatt találhatóak, ezeket a mellékelt útmutatók segítségével Ön is telepítheti a számítógépére.
Amennyiben a programok telepítéséhez és az eszközök üzembehelyezéséhez segítségre van szüksége, forduljon e-Szignó Partnereinkhez.

 

Kérdések és válaszok az elektronikus cégeljárásról

Kötelező az elektronikus cégeljárás?

Igen, 2008. július 1-jétől kötelező.


Mire van szüksége a jogi képviselőnek az elektronikus cégeljáráshoz?

Az elektronikus cégeljárásban való részvételhez a jogi képviselőnek minősített elektronikus aláírással kell rendelkeznie. Emellett a résztvevőnek bizonyos technikai feltételeknek is meg kell felelnie, továbbá rendelkeznie kell a Magyar Ügyvédi Kamara engedélyével. A követelmények részletes leírása a Feltételek menüpont alatt található.


Hogyan tudom elsajátítani az elektronikus cégeljáráshoz szükséges ismereteket?

Amennyiben Ön gyakorlott felhasználói szinten kezeli a számítógépet, akkor az elektronikus cégeljáráshoz szükséges ismereteket elsajátíthatja a www.e-cegjegyzek.hu oldalon található útmutatók segítségével.
Ha Önnek több segítségre van szüksége, akkor forduljon Oktató partnereinkhez, akik tanfolyamok széles választékát kínálják az érdeklődők számára.


Mi az az elektronikus közokirat?

A cégbíróság elektronikus úton megküldött végzései és kiadmányai elektronikus közokiratnak minősülnek, azaz a papíralapú közokirattal azonos bizonyító erővel bírnak, ha az elektronikus okiraton a közokirat kiállítására jogosult minősített elektronikus aláírást és időbélyeget helyezett el.

Az elektronikus közokirat kinyomtatva már nem minősül közokiratnak!


Egy elektronikusan aláírt cégkivonatot kaptam. Mit tegyek?

  1. Töltse le és telepítse az e-Szignó programot.
  2. Nyissa meg a kapott cégkivonatot az e-Szignóval.
  3. Ellenőrizze az aláírás érvényességét.
  4. Ha érvényes az aláírás, akkor tekintse meg a cégkivonatot.


Hogyan kapom meg a végzést elektronikus cégeljárás esetén?

Elektronikus cégeljárás esetén a cégbíróság a végzéseket elektronikus úton küldi meg. A bejegyző végzést, az elutasító végzést és a tanúsítványt a cégbíróság papíron, postai úton is megküldi, ugyanakkor a hiánypótló végzést nem.

 

Kérdések és válaszok a JÜB rendszerről

Mi az a JÜB rendszer?

A JÜB rendszer a Jogügyletek Biztonságát Erősítő Adatszolgáltatási Keretrendszer, amelyen keresztül a felhasználók elektronikus úton adatot igényelhetnek a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának egyes nyilvántartásaiból.


Kötelező a JÜB rendszer használata?

Az ügyvédeknek nem, ugyanis a 2007. évi LXIV. törvényben a JÜB rendszer használata az ügyvédek számára lehetőségként került szabályozásra.


Hogyan érhető el a JÜB rendszer?

A rendszer használatához az Ügyfélkapun kell bejelentkeznie. Ezt megteheti a www.nyilvantarto.hu honlapon a jobb oldalon található "Jogügyletek biztonsága" logóra kattintva, vagy a www.magyarorszag.hu kormányzati portálon keresztül.


Hogyan történik az adatellenőrzés?

Az ügyvéd a jogügylethez bemutatott okmányon szereplő adatok megadásával igényelhet adatokat a központi nyilvántartásokból. Az adatigénylés iránti megkeresést a jogi képviselőnek minősített elektronikus aláírással kell ellátnia. Az ellenőrzés a hatóság által az ügyvéd rendelkezésére bocsátott és az okmányban feltüntetett adatok összevetésével történik.


Milyen típusú adatigénylésre jogosultak az ügyvédek?

A JÜB rendszeren keresztül az ügyvédek személyazonosság- és okmányellenőrzésre jogosultak.


Szükséges az ellenőrzött személy hozzájárulására az ellenőrzéshez?

Ez az adatellenőrzés típusától függ. A személyazonosság ellenőrzéséhez az érintett fél írásbeli hozzájárulása szükséges, ugyanakkor az okmányellenőrzéshez nem kell a beleegyezését kérni, vagyis a jogügylethez bemutatott okmányok érvényességét az ügyvéd minden esetben jogosult ellenőrizni.


Díjköteles az adatigénylés?

Igen, az ügyvédek számára az adatszolgáltatás igénybevétele díjköteles. A díjat a hatóság által készített elszámolás alapján, utólag kell befizetni.


A JÜB rendszer használatával kapcsolatos kérdéseimmel kihez fordulhatok?

Felmerülő kérdéseire az E-közszolgáltatások Ügyfélközpontjától kaphat választ. Az ügyfélközpontot a (+36-1) 273-4800 telefonszámon, az ugyfelkozpont@mail.ahiv.hu e-mail címen, valamint a www.ugyfelkozpont.hu internetes oldalon érheti el.