Home
Skip to main content eIDAS szerinti minősített bizalmi szolgáltató
Elektronikus archiválás

A papír alapú aláírásokhoz hasonlóan elektronikus aláírás esetén is fennáll az a probléma, hogy a "régen" készült aláírások hitelességét nem könnyű megbízhatóan ellenőrizni.

Amikor egy dokumentumot elektronikusan aláírunk, akkor az aláírás érvényessége csak addig bizonyítható, ameddig az aláíró tanúsítványa érvényes, tehát az ilyen aláírás hitelessége elveszik, ha a tanúsítvány lejár, vagy visszavonják. A problémára megoldás az időbélyeg alkalmazása. Ha egy még érvényes aláíráson időbélyeget helyezünk el, akkor az aláírás érvényessége addig bizonyítható, amíg az időbélyegzés szolgáltató tanúsítványa érvényes.

A papír alapú dokumentumokhoz hasonlóan az elektronikus (és elektronikusan aláírt) dokumentumokat is speciális körülmények között, biztonságosan kell tárolni, hogy a dokumentum (és a rajta lévő aláírás) ne sérüljön meg, és a dokumentum hitelessége hosszú távon - akár évtizedekig, sőt évszázadokig is - biztosítható legyen. Az archiválás szolgáltató a jogszabályok szerint rendszeresen új időbélyeggel látja el a letétbe helyezett elektronikusan aláírt dokumentumokat.

A jogszabályok ezen felül további követelményeket is támasztanak az archiválás szolgáltatókkal szemben. Például, az aláírásokat, aláírt dokumentumokat fizikailag biztonságos környezetben kell őrizniük, hogy az aláírások hitelessége akkor is igazolható legyen, ha egy hirtelen, ugrásszerű fejlődés esetén a világon minden aláírás és időbélyeg hitelessége egyszerre válna megkérdőjelezhetővé.

  Arról szeretne olvasni, hogy milyen elvek szerint működik egy elektronikus archiválás szolgáltató?
  Kíváncsi rá, mitől válhat ellenőrizhetetlenné egy korábban érvényes aláírás?
  Kíváncsi rá, milyen jogszabályi követelmények vonatkoznak az elektronikus és az elektronikusan aláírt dokumentumok archiválására?
  Gyakori kérdések az archiválás szolgáltatással kapcsolatban
  Az időbélyegzésről szeretne olvasni?
  Az elektronikus aláírások ellenőrzéséről szeretne olvasni?
  Dr. Berta István Zsolt, Endrődi Csilla: Minősített archiválás szolgáltatás beindítása Magyarországon NetworkShop 2007, Eger, 2007