Home
Skip to main content eIDAS szerinti minősített bizalmi szolgáltató
Tanúsítvány
Tanúsítványt megbízható, bevizsgált szervezet, ún. bizalmi szolgáltató állít ki emberek vagy számítógépek részére. A tanúsítvány egyrészt annak a megnevezését tartalmazza, akinek a számra a tanúsítványt kiállították, és emellett olyan információkat tartalmaz, amely segítségével mások biztonságosan - titkosan vagy hitelesen - kommunikálhatnak a tanúsítvány birtokosával. Léteznek aláírásra szolgáló tanúsítványok is, amelyek alapján az eIDAS rendelet által is elismert fokozott biztonságú vagy minősített elektronikus aláírás hozható létre.

 

 A Windows XP így jelenít meg egy tanúsítványt
 

 

Minden tanúsítványhoz kapcsolódik valamilyen titkos információ, amelyet kizárólag a tanúsítvány alanya, birtokosa (vagyis aki számára a tanúsítványt kiállították) ismer. Ezen információt nevezik magánkulcsnak, elektronikus aláírásra használható tanúsítvány esetén pedig aláírás-létrehozó adatnak is nevezik.
Ezen információ lehet egy fájl egy számítógépen (ekkor beszélünk szoftveres tanúsítványról), de lehet intelligens kártyán, vagy más hardver eszközön is.

 

Különböző fajta tanúsítványok léteznek:

Ha biztonságosan (titkosan vagy hitelesen) szeretnénk kommunikálni valakivel, először be kell szereznünk a tanúsítványát. Ha mi szeretnénk neki titkos üzenetet küldeni, akkor egy bizalmi szolgáltató honlapján (tanúsítványtárában) kereshetjük meg az ő tanúsítványát. Ha ő már üzent nekünk, akkor az üzenete vagy aláírása általában tartalmazza a tanúsítványát. Ha megszereztük a tanúsítványt, ellenőriznünk kell, hogy valóban érvényes-e, és célszerű megnéznünk, hogy valóban annak a neve szerepel-e benne, akivel mi kommunikálni szeretnénk.
  Részletesebben szeretne olvasni a tanúsítványokról?
  A tanúsítványok ellenőrzéséről szeretne olvasni?
  A tanúsítványokat kibocsátó bizalmi szolgáltatókról szeretne olvasni?
  Ingyenes teszt tanúsítványt szeretne igényelni?
  Kíváncsi rá, hogy hogyan szerezhet Ön is tanúsítványt?