Home
Skip to main content eIDAS szerinti minősített bizalmi szolgáltató
Titkosítás

 

A titkosítás azt jelenti, hogy egy dokumentumot olyan speciális módon kódolunk, hogy annak tartalmát illetéktelen személyek ne olvashassák el. A titkosítás általában valamilyen titok (jelszó vagy kulcs), segítségével oldható fel, amelyhez illetéktelen személyek nem férhetnek hozzá.

Egyszerű megoldás, ha ketten közös titokban állapodnak meg. Lesz egy közös jelszavuk (vagy kulcsuk), aki titkos üzenetet szeretne küldeni a másiknak, az ezzel titkosíthatja, és a címzett ugyanezen kulccsal fejtheti vissza. Ezt a megoldást nevezik titkos kulcsú vagy szimmetrikus kulcsú titkosításnak. Jelentős korlátja e megoldásnak, hogy a feladónak és a címzettnek valamilyen biztonságos módon kell megállapodnia a közös titokban. Ha a közös titokban nem biztonságos csatornán állapodnak meg, illetéktelen személy is megismerheti azt, aki így később megfejtheti a titkosított üzeneteiket.

Megoldást jelent e problémára, ha a titkosításhoz tanúsítványokat használunk. A titkosítás (kódolás) ekkor a tanúsítványban szereplő nyilvános kulcs alapján történik (e technológia neve nyilvános kulcsú titkosítás), ha valakinek a nyilvános kulcsával kódolunk valamit, azt ő a hozzá tartozó magánkulcsával tudja visszafejteni. Nyilvános kulcsú titkosítás segítségével úgy is küldhetünk valakinek titkos üzenetet, hogy előtte semmilyen közös titkos jelszóban, kulcsban nem állapodtunk meg. Így akár olyannal is létesíthetünk titkos, biztonságos kapcsolatot, akit még nem is ismerünk; elég, ha a tanúsítványa alapján megállapítjuk, hogy mi az ő nyilvános kulcsa.

  A tanúsítványokról szeretne olvasni?
  A titkosításhoz és az elektronikus aláíráshoz használt módszerekről (kriptográfiai algoritmusokról) szeretne olvasni?