Home
Skip to main content eIDAS szerinti minősített bizalmi szolgáltató

Elektronikus számlázás

Az Áfa tv-ben foglalt általános szabály szerint számlát kibocsátani – akár papíralapon, akár elektronikusan – a belföldön és ellenérték fejében teljesített termékértékesítésről és szolgáltatásnyújtásról kell. Az elektronikus számla egy olyan a jogszabályban előírt adatokat tartalmazó fájl (pl. PDF), amelyet papír felhasználása nélkül elektronikus formában bocsátottak ki és fogadtak be.

Elektronikus számla hitelesítése

Akárcsak a papíralapú számlánál, úgy az elektronikus számlák esetében is szükséges az eredet hitelesség, adattartalom sértetlenség és olvashatóság biztosítása egészen a számla kibocsátásának időpontjától a számla megőrzésére vonatkozó időszak végéig. A követelményeknek való megfelelés teljes körűen biztosítható úgy, ha a számlakibocsátó az elektronikus számlát legalább fokozott biztonságú elektronikus aláírásával látja el, és azon minősített időbélyeget helyez el.

Elektronikus számla megőrzése, archiválása

A számla megőrzési kötelezettséget több jogszabály is – mind az Art., mind az Áfatv., mind az Sztv. – megfogalmazza. Az elektronikus számla kizárólag elektronikus formában őrizhető meg. Ebből következik, hogy például az elektronikus számla kinyomtatott és lefűzött másolata nem elégíti ki a törvényi megőrzési követelményt.

Az e-számlák hitelesítéséhez három komponens szükséges:

Teljeskörű szolgáltatást nyújtunk, legyen szó pár száz vagy akár több százezer elektronikus számláról.

Keressen minket a következő e-mail címen: a sales@microsec.hu, vagy hívja a +36 1 5054444 telefonszámot.