Home
Skip to main content eIDAS szerinti minősített bizalmi szolgáltató

Aláíró megoldások

MicroSigner - Webes elektronikus aláíró megoldás ActiveX és Java-mentes környezetben

A böngésző gyártók közül elsőként a Google volt az, aki a 2015. szeptemberében megjelent azzal az új Chrome verzióval, mely már tartalmazza azokat a szigorításokat, melyek tiltják az NPAPI (Netscape Plug-in Application Programming Interface) alapokra épülő kiegészítőket. A szigorításnak így áldozatául esett minden olyan webes aláírást megvalósító JAVA alapú beépülő modul (applet) is, mely az operációs rendszer tanúsítványtárát és erőforrásait használta.

A Google szigorításait más böngésző gyártók is követték/követik, így a Microsec még 2015-ben célul tűzte ki egy olyan alternatív megoldás kifejlesztését, mely böngésző függetlenül képes megvalósítani a webes aláírási képességet és egyben támogatja a Microsec szabadalommal rendelkező PassBy[ME] Mobile ID mobilaláíró megoldását, mellyel akár minősített tanúsítványra visszavezethető teljes bizonyító erővel rendelkező fokozott biztonságú elektronikus aláírás hozható létre a mobileszközön generált és tárolt, így mindvégig a felhasználó birtokában lévő aláíró kulcs segítségével.


Mi a MicroSigner?

A MicroSigner szolgáltatás egy olyan speciális elektronikus aláíró alkalmazás csomag, amely megoldást nyújt az elterjedt webböngészők által már nem, vagy hamarosan nem támogatott Java beépülő modulok, valamint a Microsoft ActiveX technológia kiváltására. A megoldás használatával böngésző függetlenül és problémamentesen biztosítható Windows és Mac OS X operációs rendszereken a dokumentumok elektronikus aláírása szoftveresen (akár PassBy[ME] képes mobileszközön), illetve hardveres ún. MALE (Minősített Aláírás Létrehozó Eszköz) kártyán tárolt kulcsokkal, mindez gyorsan és egyszerűen.

Az új fejlesztés gyorsabb, megbízhatóbb és egyszerűbb webes aláírást biztosít a felhasználók számára. Más fenti problémát kezelni próbáló webes aláíró megoldásoktól eltérően nincsen szükség robusztus, és sok helyi erőforrást igénylő alkalmazáskiszolgáló szerver telepítésére, valamint helyi, biztonsági szempontból is támadható titkosítatlan webszolgáltatás futtatására, a kliens számítógépen.


Melyek a MicroSigner legfőbb előnyei?

A MicroSigner megoldást bemutató webes PDF aláíró oldal elérhetősége

MicroSigner kliens

Próbálja ki a MicroSigner klienst a képre kattintva!

MicroSigner megoldás komponensei - működési elv

A MicroSigner megoldás működését tekintve 4 komponensre bontható. A komponensek felsorolásában a zárójelen belüli elnevezések a következő fejezetben szereplő MicroSigner folyamatot bemutató ábrán kerülnek feltüntetésre.

  1. Az e-Szignó Automata szerver oldali aláíró komponens (Webalkalmazás (backend)): a banki webalkalmazás része vagy az általa hívható aláíró modul, mely az aláírási szabványoknak (XAdES, PAdES, CAdES, ASiC) való megfelelést biztosítja.
  2. MicroSigner kliens aláíró alkalmazás (MicroSigner/PassBy[ME]): a kliens oldalon futtatható aláíró mini alkalmazás, mely kezeli az operációs rendszer tanúsítványtárát, és megvalósítja az atomi lenyomat (hash) aláírási műveletet a felhasználó birtokában lévő szoftveres vagy hardveres aláírói kulcsokkal.
  3. MicroSigner közvetítő szerver (Közvetítő szerver): szerver oldali közvetítő kommunikációs alkalmazás, mely megteremti a kapcsolatot a szerver oldali webalkalmazás, és a MicroSigner kliens alkalmazás között. A Microsec közvetítő szervere a https://proxy.microsigner.com címen érhető el.
  4. Webalkalmazás által generált webfelületbe ágyazott JavaScript kód (Honlap (JS)): feladata Ajax pollozási technológia felhasználásával a webalkalmazás, a közvetítő szerver, valamint a MicroSigner kliens alkalmazás közötti kommunikáció megvalósítása.

MicroSigner folyamat

Az alábbi ábrán a MicroSigner megoldás által megvalósított eSign aláírási protokoll kerül bemutatásra. Az eSign protokoll a Microsec által kifejlesztett aláírási protokoll, mely a hagyományos webes aláíró megoldásokon (aláíró kártya, számítógép tanúsítványtárában tárolt szoftveres kulcsú tanúsítvány) túl, egyúttal a későbbiekben ismertetésre kerülő PassBy[ME] mobil aláíró megoldást is támogatja.

MicroSigner folyamat

MicroSigner rendszerábra

MicroSigner structure
Referenciák

e-Jogsegéd Szolgáltató Kft.

JBK - Jogi Behajtási Keretrendszer (https://www.ejogseged.hu/)

Igazságügyi Minisztérium - Céginformációs és az Elektronikus Cégeljárásban Közreműködő Szolgálat

Cégbírósági végzés átvétel (https://mediator.e-cegjegyzek.hu/info/kezbesites2)

Magyar Jégkorong Szövetség

TAO Sporttámogatási Elektronikus Kérelmi Rendszer (https://gemma02.gemma.hu/tao)

Magyar Országos Közjegyzői Kamara - FMH

Elektronikus Fizetési Meghagyás Rendszere (https://fmh.mokk.hu/#x)

Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség - Tagnyilvántartó Informatikai Rendszer

TIR Portál (https://tir.husa.hu/)
Letölthető dokumentumok

MicroSigner telepítő programok letöltése

Amennyiben megoldásunk felkeltette az érdeklődését, további információkért vegye fel a kapcsolatot kollégáinkkal a sales@microsec.hu címen, vagy hívja munkatársunkat a (+36-1) 505 – 4444-es telefonszámon.

Kapcsolat
           


Töltés...
Köszönjük! Üzenetét továbbítottuk.
Elnézést kérünk.
Belső hiba miatt az üzenet továbbítása nem lehetséges.